Orient Radio Bulgaria - Bulgaria's Turkish radio !

Photobucket

"Ориент радио България" - Турското радио на България !

вторник, 2 декември 2008 г.

GQ

GQ Articles, Fashion Features, and Pics on men.style.com


GQ.COM


GQ - Wikipedia, the free encyclopedia


Как станах българският моден гуру

Дилън Джоунс

Дилън Джоунс с удивление открива в София, че бившата комунистическа страна посреща с отворени обятия неговото ръководство по етикеция на модерните светски нрави - и че не всеки в България прилича на Борат

Дилън Джоунс, сп."Спектейтър"

---
Дилън Джоунс е журналист, главен редактор на британското издание на списание GQ (Gentlemen's Quarterly). Роден е през 1960 г. Завършва графичен дизайн в лондонския Central Saint Martins College of Art and Design. Започва кариерата си в списание i-D като редактор през 1984 г. и три години по-късно става редактор в Arena. В същото време работи за списание The Face, пише за The Observer и The Sunday Times. През 1999 г. поема GQ, което е водещото списание във високия пазарен сегмент на мъжките издания.
Автор е на книгата iPod Therefore I Am: A Personal Journey Through Music и Cameron on Cameron: Conversations with Dylan Jones, последната му книга е Mr Jones' Rules for the Modern Man. Издаването на "Правилата на Мистър Джоунс за модерния мъж" на български език стана повод за неговото пристигане в София на 12 ноември 2008 г., впечатленията за което са поместени в последния брой на Spectator.
-----


Е, хайде към София, на десетместния НетДжет "Фалкон" от изложението във Фарнборо, в компанията на Браян Фери и малък кръжец апаратчици от GQ, включително Ник Фоулкс, най-добре облечения мъж в Шепърдс Буш (квартал в Уест Енд на Лондон).
Някои от приятелите ми са големи хора в Япония, някои са големи в Америка, а някои от по-големите са големи по целия свят. Аз пък съм голям в България. Не колкото правителствената корупция или наркокартелите, но достатъчно голям, за да имам гарантирано място в ранните вечерни новини (и да избутам 60-годишния юбилей на принц Чарлз, отразен на второ място, без майтап).
Преди няколко години написах умерено успешна книга по етикеция - "Правилата на Мистър Джоунс", - която вдигна малко пушилка, но не достатъчно, за да развълнува Джереми Кларксън - все пак осигури едно изречение за корицата й. (Кларксън е дългогодишен водещ в BBC 2 на предаването на "Top Gear" и автор на книги, б.ред.)
В новоразвиващите се пазари обаче тя обра всички точки и я издадоха в Русия, Китай, Полша, Унгария, Южна Корея и Румъния, както и в Гърция и в САЩ. Но именно в България съм най-големият - и това ме навежда на размишления.
Пътувах с частен джет за София за представянето на книгата на парти в хотел "Кемпински", където Браян Фери щеше да разиграе поредна версия на полуфабрикатното си шоу "Рокси мюзик".
На вторичния ("черен") пазар билетите се препродаваха по 250 евро и за момент се замислих дали да не шитна и своя. На борда на самолета имаше телевизионен екип, който ни интервюира с Браян за българския еквивалент на BBC Breakfast за следващата сутрин. Все ни задаваха остри въпроси за способностите на Гордън Браун да се справи с икономиката ("Не може", отговорих аз за тяхно нескрито задоволство).

Но защо България ме притисна към гръдта си?

Всеки, който е чел необикновената книга на Миша Глени "Макмафия", има бегла представа за лабиринтите на корупцията в България - контрабанда, каналджийство, съучастничество на властите. Нищо чудно. Както както казва самият Глени, в сравнение с България "през 70-те и 80-те само Албания и Румъния бяха още по-бедни и угнетителни в Европа". И макар че сега в България има казина, нощни клубове и регионални представителства на Vitra, Vertu и B+B Italia, тя все още изглежда като Бирмингам - само е по-малка и по-корумпирана. Заглавия като неотдавнашното в "Дейли телеграф" - "Добре дошли в България, новата страна на чудесата на европейските мошеници", са по-скоро норма, не изключение.
Съвременната търговия - свободна или не - се развива френетично и българите прегърнаха Запада с огромна наслада - всъщност още преди 1989. И сега тук нахлуват дори компаниите за най-луксозни стоки, насърчавани от хора като Спас Русев. Натрупал състояние от телекомуникации, Русев отвори ресторанти и клубове в най-горния пазарен сегмент, създаде собствено лайфстайл списание ("Его", чудно, имаше ме на корицата му, но може би Брад Пит е бил зает) и току-що си е осигурил правата да издава GQ и в България. Именно Русев е човекът, уредил издаването на книгата ми в България, което бе основната причина за разточителното парти за цяла светска София.

Той очевидно е голям

Преди партито участвах в друго сутрешно токшоу ("Добро утро, България" по Би Ти Ви, собственост на Рупърт Мърдок) - преживяване, сащистващо мен и вероятно още повече зрителите заради притиснатия между водещите и мен преводач, в чиято уста моята духовитост се превръщаше в балканска безсмислица. Появяването ми обаче свърши добра работа, защото пет минути след предаването млад министър в софийския аванпост на НАТО се обади за покани. Или може би беше просто фен - две седмици наред книгата ми се бе радвала на обилно обнародване по радиата, което ще рече, че местните жители богато са били гостени с моите инвестиционни съвети или препоръки за поведението в лап-дансинг клуб. Същия следобед дадох още шест интервюта - за телевизия, радио, за седмичника "Капитал", за всекидневника "Дневник". И когато приключих, бе настанало време за купона.
Тази вечер моят помощник Свет ме представи на всички, или на почти. Видях подобия на Парис Хилтън, подобия на Димитър Бербатов, изискани мъже в изключително скъпи костюми, множество приятелчета с вид на хора със собствена охрана (в България, ако нямаш пазванти и черен джип "Мерцедес" освен личен шофьор, все едно да си изпишеш голямо "С" - смотаняк, на челото).
Питаха ме какво най-много ме е учудило в София. "Че не всеки изглежда като Борат - отговарях аз. - Само някои от вас!"
Моята книга е храм на джентълменството, внушителна информационна грамада, подквасена с щедра доза лични предразсъдъци. Но фактът, че Правилата на мистър Джоунс явно се приемат тъй радушно в развиващия се свят, ме води до очевидното заключение, че ако Британия все още има взискателни стандарти за облекло, работа, секс и благоприличие, то тези стандарти възхищават най-вече ония, които нямат хабер как да ги достигнат, а и не разполагат с необходимите средства. А книгата бе предназначена за наръчник по етикеция за истински мъже - не за такива, които вечно си въобразяват, че живеят във филм с Кари Грант. Ето защо ми е лесно да проумея, че едно поколение, израсло без достъп до нашата ненаситна консуматорска култура, естествено ще я харесва тъй много. Ако въобще има някаква промяна в обществото през последните десетилетия, тя е в начина, по който

Стилът измести Класите като белег за успех

Новите божества на това езичничество са екстравагантната кола или дизайнерският шлифер, а не толкова банковата сметка или членството в голф клуб. Не е нужно да се препасвате с връв, за да е ясно какъв и откъде сте - достатъчно е да носите обуща с квадратни бомбета, бутонели с фалшиви диаманти, вратовръзка футболистки тип или двуредно сако. Не всички българи знаят това за мой късмет.
Любимият ми спомен от София е представянето ми на местно величие, което май беше мениджър на местен футболен клуб. "А, господин Джоунс, засия той: - Вие имате кралско произношение."
Да, в България със сигурност го имам.



Домакинът на партито Спас Русев посреща на входа на "Кемпински" Диляна Грозданова.

Снимки: Булфото



Васил Божков шофира сам автомобила си - зад гърба му е охраната му.



Светската репортерка Нина Николова преотстъпва за малко кученцето си на Мис Украйна 2006.



Евгения Банева пред мерцедеса си "Майбах".


сега,02.12.08 г

Моят списък с блогове

World - Google News

18 Turkish Newspaper Front Page Screen Shots in One Page - Daily Updated

Please Click On Each Newspaper Image To Enlarge

Warning: Image Heavy Page If All Don't Load, Please Click On The Newspaper Title To View

Taraf Hurriyet Referans Birgun Zaman Radikal Milliyet Sabah Vatan Aksam Star Yeni Safak Cumhuriyet Tercuman Vakit Dunya Milli Gazete Posta

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP