Orient Radio Bulgaria - Bulgaria's Turkish radio !

Photobucket

"Ориент радио България" - Турското радио на България !

сряда, 10 декември 2008 г.

Прокуратурата внезапно обвини рекламен бос за подкуп

3 години след скандала между БНТ и руската фирма "Видео интернешънъл" държавното обвинение преобърна позицията си по случая

Доротея Дачкова, Христо Николов

Прокуратурата изненадващо реши отново да се намеси в скандала между рекламния бос Красимир Гергов и журналиста Кеворк Кеворкян, който се вихри от няколко години насам. Вчера тя обвини Гергов в даване на подкуп на длъжностно лице. Това се случва повече от 3 години, след като в медиите бяха изнесени данни по случая и след като прокуратурата веднъж вече отказа да образува дело.
Според Софийската градска прокуратура (СГП) Гергов е предложил подкуп от 425 000 лв. на генералния директор на БНТ Кирил Гоцев под формата на два записа на заповед, за да не подпише договор с руската фирма "Видео интернешънъл". Ако делото срещу Гергов издържи в съда, го заплашват до 10 г. затвор и глоба до 15 хил. лв. Тъй като за престъплението не се предвижда минимум, при съкратен процес рекламният бос би могъл да получи само пробация. Засега Гергов се е възползвал от правото си да не дава обяснения пред разследващите. Срещу 1000 лева той остава на свобода.
Повод прокуратурата да се заеме със случая бяха няколко публикации във в. "Дума" от 2006 г. Още през май 2005 г. обаче, веднага след като бе свален от ефира на БНТ, журналистът Кеворк Кеворкян разказа за подкупа. През декември 2005 г. бе образувана преписка по случая, но през февруари 2006 г. СГП отказа да образува дело с мотив, че липсват достатъчно данни. В постановлението за отказ, което бе разпространено от Кеворкян, се цитираха обясненията на Гергов, че Гоцев му е предложил заем до 500 000 лв. срещу запис на заповед. Затова Гергов подготвил заповедите и ги оставил в кабинета си. 3 месеца преди тези обяснения Кирил Гоцев посочва: "Преди подписването на договора с "Видео интернешънъл", на среща извън БНТ с Красимир Гергов последният ми показа два листа хартия с написан върху тях текст и ми обясни, че това е запис на заповед на стойност около 500 хил. лв. Ако не подпиша договора с "Видео интернешънъл", те ще ми бъдат изплатени."
Отказът на прокуратурата да образува дело е отменен през август 2006 г. и е възложена нова проверка. Година по-късно материалите са пратени на Софийската апелативна прокуратура (САП). През април 2008 г. по разпореждане на САП градската прокуратура образува досъдебно производство за предлагане на подкуп на длъжностно лице.
От прокуратурата отказаха да коментират събраните по делото доказателства и има ли нови данни от 2006 г. насам.
"Сега" потърси и Красимир Гергов за коментар. Телефонът му вдигна секретарка, която обясни, че той е на среща и ще върне обаждане. "Няма да коментирам ченгесарските истории на Кеворк Кеворкян", заяви по-късно Гергов пред БНР. Гоцев също не пожела да говори, като се позова на следствената тайна. След като бе уволнен от БНТ, Гоцев стана прокурист на телевизия ББТ, която е контролирана от Гергов.

ДОГОВОРЪТ
Договорът между БНТ и руската компания "Видео интернешънъл" (ВИ) бе подписан от Кирил Гоцев на 28 януари 2004 г., но не беше одобрен от Управителния съвет на телевизията. Това бе една от истинските причини СЕМ да уволни Гоцев през март 2004 г., въпреки че формално бяха посочени други. После той бе обвинен за сключване на неизгодна сделка, но делото бе прекратено. През 2005 г. ВИ заведе дело срещу БНТ за 1 млн. лв. обезщетение, но го загуби.


КОЙ Е КРАСИМИР ГЕРГОВ

Красимир Гергов се смята за един от най-големите рекламни и туристически босове в България. Той е завършил спортна журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и международен туризъм в Националната спортна академия. Известно време работи като манекен. В бизнеса с реклама навлиза още през 1990 г. като собственик на агенция "Крес". В момента участва в 34 дружества, но не навсякъде притежава 100%. В повечето случаи негови съдружници са фирми, регистрирани в страни с либерални данъчни системи.
"Пиеро 97", през която преди години преминаваше огромна част от рекламата на БНТ например, е собственост на Гергов, група физически лица и на кипърска офшорка. "Нюз аутдор", която държи част от терените, давани от столичната община за рекламни цели, е само 33% собственост на Гергов. Останалите дялове са на регистрираната в Холандия "Нюз аут ъф хоум" B.V. Упорити слухове свързват Гергов със собствеността на притежаваната от медийния магнат Рупърт Мърдок телевизия Би Ти Ви. Гергов обаче твърди, че е само консултант на телевизията.
От тази година Гергов оглавява Националния борд на туризма, но интересите му в тази област са главно в голфа. Той е собственик на "Голф клуб" ЕООД, което притежава игрището в Равно поле, проекта "BlackSeaRama" - голф комплекс край Калиакра, и още няколко фирми, които изграждат голф селища и игрища. Президент е на Българската голф асоциация.
Гергов избягва да говори сериозно за бизнеса си. Запитан дали има някакво влияние върху електронни медии, той отговаря с фрази от рода на "Да, имам - на три радиостанции доставям вода за пиене". Той коментира саркастично и скандалите, в които често се забърква името му. Запитан например защо толкова мрази бившия банкер и доскорошен собственик на ТВ7 Любомир Павлов, Гергов заяви, че един ден той влязъл в офиса му и убил рибките в аквариума му. За конфликтите си с Кеворк Кеворкян предпочита да казва, че не познава такъв човек или че той не съществува.сега,10.12.2008 г.

Моят списък с блогове

World - Google News

18 Turkish Newspaper Front Page Screen Shots in One Page - Daily Updated

Please Click On Each Newspaper Image To Enlarge

Warning: Image Heavy Page If All Don't Load, Please Click On The Newspaper Title To View

Taraf Hurriyet Referans Birgun Zaman Radikal Milliyet Sabah Vatan Aksam Star Yeni Safak Cumhuriyet Tercuman Vakit Dunya Milli Gazete Posta

  © Blogger template 'Perfection' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP